Heeft u het al geregeld? Hoe laat ik mijn “digitale leven” netjes achter voor mijn nabestaanden? Een onderwerp waar u wellicht nog nooit over heeft nagedacht, maar wat in het digitale tijdperk alsmaar relevanter wordt.
Digitale nalatenschap: wat houdt het in?
We regelen steeds meer online en slaan veel zaken digitaal op. Het digitale nalatenschap omvat al deze digitale zaken, nadat iemand overlijdt. Denk hierbij aan accounts, zoals Facebook en Instagram, maar ook privézaken, zoals DigiD of internetbankieren. Allen vaak versleuteld met inlogcodes en wachtwoorden.
Wat gebeurt er met deze accounts of de familiefoto’s in de Cloud? Iets om over na te denken, want na het overlijden blijven we online gewoon ‘verder leven’ als er niets geregeld is. Nabestaanden krijgen namelijk niet zomaar toegang tot Facebook of een persoonlijke Cloud.
Maak de eerste stap
Er is een aantal manieren om uw digitale leven dusdanig achter te laten, dat nabestaanden makkelijker uw digitale zaken kunnen beheren.
De eerste stap hierin is om één of meerdere personen aan te wijzen, die toegang krijgen tot uw wachtwoorden en accounts als u er niet meer bent. Maak vervolgens een lijst van deze inloggegevens mét instructies van hoe u het geregeld wil hebben.
Belangrijke accounts
Denk hierbij in ieder geval aan codes en wachtwoorden voor smartphones en e-mailadressen. Door hieraan toegang te verlenen kan men veel wachtwoorden herstellen van andere diensten.
Andere belangrijke accounts zijn: DigiD, internetbankieren, de Cloud, eventuele bedrijfsinformatie en socialmedia-kanalen. Schrijf deze gegevens ergens op en bewaar deze goed, bijvoorbeeld in een (digitale) kluis, wachtwoordenmanager of bij de notaris.
Lees uzelf in!
Hoe u het digitale nalatenschap wil regelen kunt u uiteraard volledig zelf invullen. Er is overigens geen gouden formule. Tóch is het handig om er alvast over na te denken. Verder inlezen? Bezoek dan eens de website over veilig internetten.
Meer weten
over het digitale nalatenschap
of een andere handige oplossing?